‘Hoe is het voor jou om gewoon een horecabaantje te hebben, terwijl je ouders allebei succesvol zijn?’, vroeg iemand laatst. Ik werk alweer een aantal maanden vier dagen per week in een restaurant. Het is misschien niet de meest logische baan voor iemand met een universitaire achtergrond, waar ik overigens nooit een diploma in behaald heb. Maar na een mislukte zoektocht naar goedbetaald werk en een halfbakken poging om te leven van schrijven had ik vooral zin om wat te doen.

Ik kwam terecht in een warm bad met allemaal leuke collega’s, veelal vrouwen tussen de 50 en 58. De ene is al oma en heeft een rits aan kleinkinderen, de andere is bewust kinderloos en houdt nog wel van een feestje. Ze zijn allemaal verschillend, maar er is één overeenkomst: een passie voor de horeca en een hoog arbeidsethos. Waar ik in het begin met mijn tong op mijn kin van vermoeidheid thuiskwam na een werkweek, hadden de dames nergens last van. En als mijn hele gestel weer eens kraakte nadat ik op handen en voeten de poppenhoek had schoongemaakt, kreeg ik ‘ouwe lul’ naar mijn hoofd geslingerd.

Alles went gelukkig; ik heb nergens meer last van. En wat zeker ook went is die fijne sfeer waar je alles tegen elkaar kan zeggen en niets te gek is. Als ik het tuigje omsnoer waar je een doekje en pinapparaat in kan doen, hoor ik: ‘Nu nog een bal in je bek en je kan op de bar een show geven.’ Als mijn collega met de melkschuimer uitschiet en de spetters overal zitten, zeg ik: ‘Lekker zo’n cumshot in je gezicht.’ En als er een heel knappe gast voorbij komt, is ‘die wil ik wel pijpen in de poppenhoek’ een terugkerende quote. Dit soort onderonsjes – die gasten uiteraard niet horen – geven wat extra jeu aan de dag.

Wat ik vooral bewonder is dat mijn collega’s al jaren heel hard werken, nooit ergens over piepen en tevreden zijn met wat ze doen. Daar kunnen wij jankmillennials nog wat van leren. Blijkbaar heerst de opvatting dat je alleen succesvol bent als je de top bereikt en veel geld verdient. Maar waarom moet het altijd meer, meer en meer? Ik denk dat je het succesvolst bent als je doet wat je leuk vindt en daar tevreden mee bent. Bij de vraag hoe het voor mij dan is met twee ‘succesvolle’ ouders, moest ik aan mijn moeder denken. Ze zei altijd: ‘Als je niet wil leren, ga je toch lekker warme worst verkopen bij de Hema.’ Met mijn huidige werk kom ik aardig in de buurt en ik vind het voorlopig prima.

Join the discussion 13 Reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.