De hele dag in je blote reet op een bedje liggen in de zon met een boek en een glas wijn. Soms een sauna in, soms een stukje zwemmen en ’s middags nog wat lekkers eten. Zo’n dagje naar de Spa Wellness is wat ik het liefst doe als ik een dag vrij heb. Het is al leuk om gewoon om je heen te kijken en de mensen te onderscheiden in categorieën. Zo zie je heel vaak jonge stelletjes. Ze zijn meestal op het punt dat ze niet meteen knettergeil worden als ze elkaar naakt zien, het vuurwerk is voorbij. Ze begeven zich in rustiger vaarwater en doen dingen die stelletjes doen. Het meisje neemt de jongen op sleeptouw, die soms wat ongemakkelijk om zich heen kijkt en toch wat huiverig is voor een harde lul.

In tegenstelling tot dat soort jongens heb je de oudere, uitgezakte mannen die meestal geen eens een zichtbare lul hebben. Er hangt een deken van biervet overheen of het is verscholen achter een Amazonewoud. De vrouwen van dat soort mannen zijn heel uiteenlopend. Als de man veel geld heeft, paradeert er vaak een jong exemplaar met een stel Bergman Clinic-tieten achteraan. Die vrouwen kunnen altijd opvallend goed in het water drijven met al dat plastic in hun lijf. Bij de gewone man waggelt er een doodgewoon babyboom-exemplaar achteraan. Het type dat langzaam in haar blootje bukt om haar slippers te pakken, zodat iedereen haar zwarte krochten inkijkt.

Genoeg viezigheid, de sauna is altijd ontzettend fijn, vooral de opgietingen. Dan gaan ze de boel lekker heet stoken met geurtjes en komen ze langs om te wapperen met doeken. Het is altijd een heel ritueel dat gepaard gaat met een praatje vooraf en een praatje achteraf. Deze lopen ook ontzettend uiteen. Zo heb je Rotterdamse, doorrookte Monique: ‘Lieve mensen, ik flikker zo wat ijs met geurtjes op de kachel. Het wordt koud, maar je krijgt het warm, gek hè? Gaat het nou niet goed, zeg het effies, dan loop ik mee naar buiten en pleur ik je op een bedje.’ Maar ook de zweverige, langharige God: ‘Dames en heren, we gaan de luchtvochtigheid verhogen. Ga in een meditatieve houding zitten. Zet al uw chakra’s open om helemaal te aarden en te genieten van deze spirituele ervaring.’

Vandaag was ik weer bij mijn ‘stamsauna’. Mensen hebben een stamkroeg, ik heb een stamsauna. Mijn favoriete opgieter Stefanie was de saunameester en wilde een record vestigen: de maximale luchtvochtigheid in de cabine bereiken. Ik ben echt wel wat gewend, maar deze keer brandde het vel van mijn lijf af en na tien minuten was de halve sauna leeg. Stefanie haalde haar 86% luchtvochtigheid en ging daarna bijna vlak van al het wapperen. Ik bleef zo lang in het koude water liggen tot ik bijna onderkoeld was en ging daarna plat op mijn ligbed met een drankje. Het was zo fijn. Ik dacht na afloop nog: als ik ooit de pijp uit ga, wil ik wel in Jungle Fusion geuren gecremeerd worden. Met het liefst Stefanie erbij die me naar de hemelpoort wappert.

Join the discussion Eén reactie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.